A beltartalmi értéke ugyanis magasabb, érése koraibb, mint a világ vezető fajtáinak. Ezért is indokolt, hogy megelőzzük a diófákra is veszélyes stressz betegségeket. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Diótanácskozásán többek között kiderült, tavaly 3 új kórokozója ütötte föl fejét a magyar dióültetvényekben.Névtelen2 „A 2012-es évben országos szinten körülbelül 20-40%-kal esett vissza a diótermés, köszönhetően a fagynak és a szeptemberi szárazságnak. A megmaradt termés minősége viszont tökéletes volt” – értékelte röviden az évet Bujdosó Géza, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársa az éves diókonferencia után.Mint kiderült, a szárazság extrém módon gyengíti a fajták ellenálló-képességét, amely stressz betegség kialakuláshoz vezet. A szélsőséges környezeti, időjárási hatásokhoz a diófához nem tudnak alkalmazkodni, így kiváltképp fontos a gyümölcsfák jó kondíciójának megőrzése. Ugyanis amint romlik a fák fiziológiai állapota, sebezhetővé válnak a kórokozók ellen. Ennek következtében pedig csökken a termőfelület, kevesebb lesz a termés és csökken a dióbél minősége is.
Magyarország jelenleg 8 államilag minősített fajtával és évente országosan 5-6 ezer tonna szárított héjas termésmennyiséggel rendelkezik.diok (1)
A szakemberek elmondták, hogy hosszútávon a termés ára magas szinten marad. Jelenleg körülbelül 1000 forint/kg a szárított héjas, 2000 Ft/kg a dióbél kiskereskedelmi ára.
A 2013-as év termésére vonatkozó mutatókról június elején számol be az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szakembere, Bujdosó Géza.