Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin mennyisége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a biztonságos, határérték alatti aflatoxint tartalmazó tej termelésének helyes takarmányozási gyakorlatára hívja fel az állattartók figyelmét.
A hivatal javasolja a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használatát, a szemes kukorica rostálását és az úgynevezett toxinkötők – vagyis a szennyezőanyagot megkötő szerek – alkalmazását. A tej aflatoxin-szennyezettsége megelőzésének legfontosabb eszköze a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok felhasználása. A takarmányok toxintartalmának ismeretében ugyanis a tehenek takarmányadagja összeállítható úgy, hogy a bevitt aflatoxinszennyezés minimális legyen.

VM