Laposa borászat

Laposa borászat

A Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton-felvidék azt tűzte ki célul, hogy akárcsak Európa vezető borvidékein (Franciaországban vagy Olaszországban), a Balaton melletti vendéglátóhelyeken is szinte csak helyi borokat lehessen kapni – hangzott el a szombati sajtótájékoztatón. Laposa Bence, a Laposa-birtok borásza bemutatta a Badacsonyi Kört, amely egyfajta borműhely: legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter.
Elmondta: az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. “Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátószakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást” – fogalmazott.
Az MTI kérdésére kifejtette: a magasabb, minőségi borkultúra a rendszerváltást követően először más borvidékeken jelent meg, Badacsonyban és a Balaton-felvidéken csak az elmúlt években történt meg a szemléletváltás. Mostanra azonban kialakultak a borfogyasztási szokások a Balaton-parton, és a korábban jobban bevezetett borokhoz ragaszkodnak a vendégek. Új akciójukkal – amelyhez gasztronómiai partnereik is vannak – ezeket a szokásokat szeretnék megváltoztatni, és a helyi kínálatban hangsúlyosabban megjeleníteni a balatoni borokat.
MTI